Régen féltem a gázoktól, de ez megváltozott

Valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva, mindig is féltem a gázpalackoktól, hogy azok bármelyik pillanatban felrobbanhatnak és lesz egy nagy bumm, aztán síri csend. Azért arra rá kellett jönnöm az évek során, hogy ez nem így van, csak úgy nem robbannak fel a palackok, annak több oka kell, hogy legyen, többek között valamilyen erős fizikai hatás, vagy magas hő, esetleg rossz tárolási körülmények.
Így esett meg az, hogy egy finommechanikai műhelybe látogattam el, mert az egyik cikkemhez gyűjtöttem anyagot, és a magyarországi finommechanika helyzetét kellett felmérnem. Tudni kell, hogy egy ilyen üzemben sokat hegesztenek, amihez elengedhetetlen valamilyen gázkeverék, amivel létrejön a hegesztési ív.  Ilyen gázkeverék többek között a corgon, illetve az argon, amelyekhez már bármilyen gázcseretelepen hozzájuthatunk. Szerencsére már nem kell személyesen elmennünk egy ilyen telepre, hanem van olyan lehetőség, hogy házhoz szállítanak egy előre egyeztetett időpontban. Erről mesélt nekem részletesen az egyik műhelyben dolgozó szakember, aki azt ecsetelte, hogy régebben mennyire macerás volt a palackokkal foglalkozni, hozni-vinni őket. Temérdek idő veszett el ezzel, amit amúgy a munkára fordíthattak volna. És igen, sajnos volt olyan, hogy pont a munka kellős közepén fogyott ki a palack, és emiatt csúszott egy megrendelés, ami azért nem egy elnézhető probléma.
Természetesen, ahogy modernizálódott a kereskedelem, létrejöttek olyan cégek, amelyek ilyen helyzetekre specializálódtak, ezzel megkönnyítve a szerelési szakmát.gázcseretelep

Létezik egy gázpalackfutár nevű cég, amelynek gázcseretelepéről Budapestre, és annak 20 km-es vonzáskörzetébe szállítanak nem csak hegesztéshez használt, hanem más hétköznapi gázpalackokat is. Ilyen például a PB gáz, az oxigén, vagy a hélium, amire ugyanúgy szükség lehet egy-egy munkafolyamat során, mint a corgonra. A PB gázzal legtöbbször a háztartásokban találkozhatunk, hiszen még mindig sokan nem köttették be a vezetékes gázt – van, aki elvből, és van olyan is, akinek egyszerűen nincs rá lehetősége, például egy külterületi telken, ahová még nem értek el a gázvezetékek. Erre is pont jó ez a házhozszállítási opció, hiszen kinek van kedve egy telepre kocsikázni, amikor élvezni szeretné a friss levegőt, az idejét pedig inkább a szabadban töltené.
Visszatérve a finommechanikai műhelyre, az ott dolgozók azt is elmondták, hogy mennyire egyszerű a rendelés. Csak egy – a honlapon megadott – telefonszámot kell hívni, leadják a rendelést, megbeszélik a szállítás időpontját, és már hozzák is. Azért dicsérték ezt a telefonos módszert, mert a műhelyben nincs számítógép – főként biztonsági okok miatt, ezért nehéz lenne az internetes vásárlás.

A műhelyben dolgozókon kívül beszéltem olyanokkal is, akiknek teljesen más célokra kellett valamilyen gáz. Ellátogattam az egyetemem biokémia laborjába, ahol megtudtam, hogy rendszeresen szoktak gázpalackokat rendelni, például oxigént és héliumot, ugyanis a kísérletekhez elengedhetetlen kellék. Emlékszem, hogy tanulmányaim során mi is készítettünk olyan kísérleteket, amelyekhez gázokat használtunk, főleg oxigént, mivel egy kertészeti egyetemről beszélünk – a fotoszintézis szemléltetéséhez pedig ez egy nagyon fontos alkotóelem.
Persze, azt már csak utólag tudtam meg, hogy a laboránsok is ugyanonnan rendelnek, hiszen a kutatók nem járkálnak gázpalackokért egy telephelyre, valahol a városon kívülre.

Őszintén szólva sose gondoltam bele jobban, hogy egy-egy ilyen kelléknek a beszerzése is mennyi időt vehet igénybe, hogy mennyi utánajárás és szervezés van mögötte, miközben csak egyetlen telefonnal is el lehet intézni a vásárlást. Arról nem is beszélve, hogy megspóroljuk a sorban állást, a parkolóhely vadászatot, és a rohanásból adódó stresszt.
Szóval, ha valakit meg kéne győznöm arról, hogy válassza ezt a lehetőséget, akkor biztosan azzal érvelnék, hogy egyszerűbb, stresszmentesebb, és időt lehet vele spórolni. Az idő pedig pénz!
Most pedig, miután jobban beleástam magam a gázok, és gázpalackok világába, egyáltalán nem félek attól, hogy robbanás lesz, főleg, ha a szállítást rábízom a szakemberekre, ahogy a beszerelést, használatot is.