Nyári vihar, motoremelő

Azt hiszem, ez a nyár bővelkedik a szélsőséges időjárásokat illetően. Gondolom ezzel sokan egyet értenek.

Az évszakok

Már semmi nem olyan mint régen, hallgattuk folyton gyerek koromban a field-601209_640nagyszüleinktől. Persze unalmas volt hallgatni, de most felnőtt fejjel én is ezt mondom, hiszen tényleg nem olyan. Már a mi gyerekkorunk is más volt mint az övéké, és most a mi gyerekeinké is.

Emlékszem, még anyám mesélte, hogy az ő idejében, mikor gyerek volt, az egyik télen olyan hó esett, hogy nagyobb volt mint ő, és hogy úgy kellett járatot csinálni a hóban. Ebben mentek iskolába, és dolgozni is persze. Na a mi gyerekkorunkban nem volt már ilyen, pedig az elmondása után, minden évben erre vártam. manapság pedig már annak is örülni kell, ha esik egy kis hó, az pedig, hogy fehér karácsonyunk legyen, hát az csak álom marad azt hiszem. Évek óta nem volt igazi Mikulás, és fehér karácsony.

Ha már a tél ilyen, persze a nyár sem lehet normális. Egyik nap mg 40 fok van, ami amúgy sem normális nálunk, a másik nap pedig 20 fok, ami igen csak szélsőséges. Nem is csodálkozom rajta, hogy sokan nem bírják, hiszen nem is lehet. Ilyen időben, a ház is felmelegszik hamarabb, és már pihenni sem lehet rendesen.

A szélsőséges időjárás következményei

Szerintem egész évben nem dőlt ki annyi fa, mint amennyi már ezen a nyáron. Számtalan alkalommal látjuk a képeket az időjárásokban, és mindenhol, hogy mit tett tönkre a kidőlt fa, vagy éppen mire esett rá.

Az évszakok teljesen megváltoztak, és megbolondultak, ha mondhatjuk így. A nyár melegebb, mint eddig szokott, a tél pedig enyhébb mint régen volt. Persze nem kívánnám a -20 fokot, de egy 15 évvel ezelőtt azért emlékszem volt egy két igen zimankós tél, amikor igazán hideg volt.

Persze nem csak nekünk nem tesz jót az időjárás kiszámíthatatlansága, hanem a földnek sem. Nem tud rendesen megfagyni, és a baktériumok sem pusztulnak el.

A balesetek

Számos balesetről hallani, amit szintén az időjárás okoz. Pár hete volt egy igen csak nagy vihar a környékünkön. Persze nem csak nálunk, mert amint azt a híradó is mutatta, számos helyen voltak balesetek, és az internet is tele volt a katasztrófa képeivel.

Mi éppen csak haza értünk, de a páromnak vissza kellett mennie a városba. Tíz perc sem telt el, hogy elment itthonról, és már telefonált is, hogy 5 kilométerrel arrébb olyan vihar tombol, hogy ha ez ideér hozzánk, akkor csúnya lesz, úgyhogy zárjak be ablakot mindent, és ne törődjek semmivel, hogy esetleg mit visz a szél kint.

Aztán amikor hazaért mesélte, hogy a kamion előtte alig tudott menni, és hogy majdnem fel is borította a szél. Ő a kamion mögött ment, mögötte pedig egy másik autós. Alig tudtak haladni, bár nem mintha lehetne ilyen időben gyorsan menni, de persze mindig vannak okosok, akik megpróbálnak mégis „erősködni”, és ő miattuk vannak a balesetek általában.

Számos alkalommal hallani, hogy ki okozott balesetet, és persze általában nem az marad ott az úton, aki a balesetet okozta, hanem a vétlen autó utasai.

Szerencsések voltak, hogy lassan mentek, mert épp az orruk előtt dőlt ki egy fa az útra. Ha kicsivel gyorsabban mennek, még rájuk is eshetett volna.

Persze sok lehetőségük nem volt, mert vagy megpróbálják valahogy lehúzni az útról, vagy megvárják a katasztrófaelhárítókat, de nem túl jó egy vihar kellős közepén, az úton ácsorogni. Amit találtak elő szedtek, hogy megemeljék, lehúzzák az útról. A beakadt részt egy motoremelő segítségével akasztották valahogyan ki. Még szerencse, hogy nem egy vastagabb törzsű fa volt, és persze az is hogy nem esett rá senkire.

Ezek a szélsőséges időjárási viszonyok miatt mondhatjuk mi is azt, hogy már semmi nem olyan, mint régen.