Ablakszigetelés közben érdeme egy-két érdekes cikkel enyhíteni a feszültséget

Az ember nap mint nap szeretne képben lenni a világon zajló események kapcsán. Én a magam részéről sajnos már jó ideje ignorálom vagyis rá vagyok kényszerülve, hogy ignoráljam a nyomtatott sajtó híradó eszközeit. Egyszerűen úgy gondolom, hogy nem igazán kapok objektív képet, hiszen mindenki igyekszik az eseményeket a saját kedvének megfelelően feltűntetni, ne adj Isten elferdíteni, ez pedig nálam nem fér bele. Nem akarok hamis hírekkel a fejemben élni, főleg úgy nem, hogy reggelente fizetek is azért. Ahogy az ország egyik legjobb zenekara az Auróra énekelte anno:”Rémhírek, hazug szennylapok…”. Nos igen, Vigi sorai kissé erősek talán ide, de valóban nem volt kedvem komolyabban beleásni magamat egy adott csoport irányított gondolkodásába. Helyette inkább úgy döntöttem, hogy igyekszem az internet végtelen hírfolyamát megfelelő módon rendszerezni és szelektálni. Az alapvető elvem, hogy mivel minden oldal igyekszik a saját igazával erősködni, ezért mindenkitől elolvasom az adott nézőpontot és így már sokkal nyugodtabban tudok egy saját véleményt megformálni. Ha nem is az igazságot ismerem (mert azt ugye csak a jó ég tudja, hogy pontosan mi is), de legalább a saját gondolatmenetem alapján utok el a végső álláspontig, megadva ezzel magamnak az esélyt, hogy ha ki kell állnom az igazamért, akkor valóban azt tudom közölni másokkal. Mármint a saját, legjobb tudásom alapján megszerzett igazamat. Aztán persze ha valaki meggyőz vagy éppen lenyűgöz az adott témához társuló tudásával, nézőpontjával örömmel elfogadom azt, hiszen ez is csak közelebb visz ahhoz, hogy megtaláljam, amit keresek. Hogy még egy ideillő idézettel szolgáljak itt egy sor József Attilától, amit nagyon szeretek manapság idézni ha ez a témakör felmerül:” az igazat mondd, ne csak a valódit,”. Talán ennél jobban kevés dolog fejezi ki jobban a személyes hitvallásomat.

Egy olyan világban, ahol ennyire felgyorsult az információ áramlás szinte kötelező lenne ezen felfogás elsajátítására törekednünk, hiszen arra nyilván semmi esélyünk sincs, hogy azt száz százalékig meg is tudjuk tenni, ez – szerintem legalábbis – lehetelten, ahhoz túl sokan szeretnék, hogy mindez ne sikerüljön.

Ha tehát híreket olvasok igyekszem eköré az eszmefuttatás köré felhúzni mindazt, ami végül a cselekvéseim képében megjelenik majd. Ettől függetlenül persze nem zárkózom el semmitől, legfeljebb legyintek és továbbmegyek. Munka előtt például tökéletes ráhangolódás egy kicsit belenézni a nagyvilág történéseibe. Ha egész nap nem vár rád más program, mint a jó öreg ablakszigetelés (ha már ez a szakmám), akkor bizony kifejezetten kellemes egy kicsit megemelni a fejünket és kitekinteni, mielőtt igazán belemerülünk a dologba.

Ráadásul mindez nem feltétlenül kapcsolódik a politikai hírek olvasásával, sőt! Igyekszem minél inkább teret adni a kellemesebb, kevésbé provokatív, idegesítő témáknak. Így ha mégis veszek újságot, akkor az kulturális témában történik és be is ülök vele a kedvenc kávézómba, hogy senkitől sem zavartatva tudjak egy kicsit kikapcsolni. Őszintén, nem tudok ennél jobb módot a napközbeni lazításra két munka között, na jó, talán egy délutáni szundi, de az igencsak nehezen kivitelezhető ha nem otthonról dolgozol vagy irodából. Szóval a lényeg, hogy szerintem bár a cikkem elején éppen ennek ellenkezőjét bizonygattam, de alkalmanként igenis kellemes kikapcsolódás az újságolvasás, főleg hogyha csak érdekes, a hobbidhoz, érdeklődési körödhöz kapcsolódó témájú cikkeket olvasol el ilyenkor. Ha tehetném őszintén buzdítanék arra mindenkit, hogy ha teheti kezdjen bele ő is ennek a szokásnak az életébe való vissza hozatalához, mert igen kellemes perceket tud okozni, ráadásul mennyivel emberibb mint az okos telefonunk eszetlen nyomkodása, no nem mintha én nem esnék bele ebbe túl gyakran, de azért igyekszem.

Én mindenképpen azon leszek, hogy egy kicsit több ilyen percet tudjak az életembe csempészni, hiszen azzal nagyon sokat tudnék segíteni azon, hogy a szürke hétköznapok kellemesebben teljenek. Ha pedig mégis úgy alakulna, hogy fáradt vagyok és a felgyorsított üzemmódban pörgő agyam azt követelné tőlem, hogy „csak egyszerűen, ne bonyolítsd túl”, akkor még mindig ott vannak a modern technológia végeláthatatlan mennyiségben rendelkezésünkre álló vívmányai.