A szabályok, és a bukósisak fontossága

Azt hiszem ebben a szélsőséges időjárási viszonyokban bizonyosodik be igazán, hogy mennyire is szükség van a biztonsági előírások betartására.

A szabályok

A szabályok ugye azért vannak, hogy betartsuk őket. Persze mindig vannak kivételek ez alól, akik úgy gondolják, hogy rájuk ez nem vonatkozik. Általában ezekből vannak a gondok, és a balesetek is.

Mindig vannak olyanok, akik felrúgják a szabályokat, és felsőbbrendűnek érzik magukat.

Vegyünk csak egy alap problémát. Manapság már mindenkinek az az első, hogy jogosítványt szerezhessen, és utána vezethessen. Persze ezzel nem is lenne semmi gond, ha mindenki a szabályok betartásával közlekedne.

A korosztályok, és a stílusuk

Minden korosztály máshogyan vezet. A fiataloknak nagyon sürgős, és java részt megfontolatlanok, és mennek ezerrel. Én a zene hallgatást is szabályoznám az autóban. Hogy miért? Számos alkalommal hallottuk már azt, hogy megáll mellettünk egy autó, és a saját hangunkat sem halljuk. Kérdezem én, ha nekünk hangos, akik nem az autóban ülünk, akkor ők mit hallanak bent ülve? Hogyan hallják a mentőt, ha szirénázik, vagy bármi mást? Sehogyan. Na ezért szabályoznám ezt a dolgot.

A másik gondot általában azok az autósok okozzák, akik egy hónapban egyszer vagy kétszer előveszik az autót a garázsból, és a forgalomba mennek. Persze rutinjuk nincsen, és a közlekedésük is katasztrofális.

Az egészségügyi engedély

Vajon mindenki alkalmas a vezetésre, akinek van jogosítványa? Ha valaki megbukik pár alkalommal, az is elgondolkodtató, hogy miért. persze nem arra gondolok, ha lefullad az autó, hiszen izgul az ember, mint minden vizsgakor. Emlékszem, hogy mennyire ideges voltam, amikor én is vezetni mentem. de bármilyen vizsgára készülünk, mindig izgul mindenki.

Azért találkoztam már olyannal, akinek tuti nem adtam már volna meg a jogosítványt. Azért elgondolkodtató, hogy 70 vagy 80 évesen biztosan oda tud figyelni valaki a környezetére, és a közlekedésre? Azt hiszem, ennyi idősen már nem.

A biztonsági előírások

A motorosokat illetősen a bukósisak talán az egyik legfontosabb a védelmüket fasten-seat-belt-98794_640illetően, mégis sokan igyekszenek nem használni, ha nem muszáj.

Pedig számos baleset bebizonyította, hogy mennyire is hasznos a biztonsági felszerelések használata.

A múltkor is volt egy baleset nálunk az egyik kereszteződésnél. Egy motorost ütöttek el. Ha nincs neki a bukósisak a fején, tuti, hogy sokkal nagyobb baja lesz, mint amúgy. Számtalan alkalommal bebizonyosodik, hogy mennyire hasznos, mégis igyekeznek elfelejteni a használatát. Persze a vezetőknél is van hasonló példa, hiszen ott van a biztonsági öv. Bár a jogszabályoknak köszönhetően mára már sokkal többen használják, mint ez előtt. Na és persze számos alkalommal be is bizonyosodik, hogy hasznos.

Nálunk nincs olyan, hogy nem kapcsoljuk be az övet. Mára már a gyerekek is megtanulták, ha beülnek az autóba, az az első, hogy bekapcsolják magukat. Sőt, annyira tudják, hogy ha a párom nem kapcsolja be az övet időben, rá szólnak, hogy elfelejtett valamit. Szerencsére soha nincs is belőle vita, tudják, hogy ez az autóval jár.

Egyszer sikerült igen közelről megtapasztalni, hogy mennyire hasznos, ha be vannak tartva a szabályok. A szüleimnek volt egy nagyobb balesete, és ha nincs a biztonsági öv, akkor édesanyám biztos, hogy kirepül a szélvédőn. Igaz, hogy sokáig meglátszott a nyoma, mert akkora sebességnél történt, mégis hálás volt a biztonságáért.

Tehát nem véletlenül vannak a szabályok, és nem véletlenül kell azokat betartani.